Välkommen till min nya blogg!
Här kommer mitt första recept.

Franskbröd
Idealisk degtemperatur är 24-26 grader.
25 bullar
Fördeg
200 g vatten
12 g jäst
360 g vetemjöl
8 g salt
Blanda fördegen dagen innan och låt den jäsa i 24 timmar i kyl.
Dansk franskbrödsdeg
30 g jäst
500 g vatten
950 g vetemjöl (med hög proteinhalt, gärna stenmalt
20 g äggula
10 g honung
25 g smör
20 g salt
1. Lös upp jästen i vattnet. Väg upp mjöl, äggula, honung och smör i en degbunke och slå över vattnet. Tillsätt fördegen.
2. Knåda degen i 10 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet och höj hastiheten lite. Knåda degen riktigt elastisk i ytterligare ca 10 minuter.
3. Gör ett degprov för att kontrollera att gutenet sträckts ut ordentligt.
4. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 60 minuter. Stöt samman degen efter 30 minuter.
5. Rulla ut degen med hjälp av lite vetemjöl och skär av bitar om 60 g. Rulla till bullar och pensla med vatten. Vänd bullarna i t ex vallmofrön, sesamfrön eller stark riven ost. Sätt bullarna på en smord plåt och låt jäsa till dubbel storlek i den avstängda ugnen. Spruta då och då in lite vatten med hjälp av en blomspruta så att bullarna inte torkar för mycket på ytan. Jästid ca 45-60 minuter.
6. När bullarna har jäst till dubbel storlek, ta ut bullarna och sätt ugnen på 230 grader.
7. Sätt in bullarna i ugnen och spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta.
8. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan. Upprepa två gånger under bakningen.
9. Bullarna bakas i ca 18-20 minuter.
10. Så fort franskbröd kommer ut från ugnen skall de sprutas lätt med vatten från en blomspruta så krackelerar de på ytan, vilket är karaktäristiskt för ett gott franskbröd.